Hoe start je een auto met een startaccu of de accu van een andere auto?

De koude wintermaanden komen er weer aan. Dat betekent dat er weer een aantal auto’s na een koude winternacht niet in 1 keer zullen starten. In het slechtste geval zal de auto moeten worden afgesleept naar de garage of zal er een nieuwe accu geplaatst moeten worden. In vele gevallen is het ook mogelijk om de auto te starten met behulp van of een startaccu of een accu van een andere auto. (bijv. van de buren of een evt. 2e eigen auto)

Maar hoe doe je nu? Het gaat nog wel eens verkeerd waardoor een schade kan ontstaan aan de elektronica van beide auto’s! Ga als volgt te werk.

– Gebruik startkabels met een dikke koperen kern, zeker voor dieselmotoren. Te dunne startkabels kunnen de grote startstroom niet aan en worden alleen maar warm.
– Begin met de pluspool van de helpende auto, daarna die van de te helpen auto. Gebruik daarvoor de rode kabel. Dezelfde volgorde hanteer je voor de zwarte kabel, die je op het motorblok (massa maken) aansluit.
– Laat de motor van de helpende auto vijf minuten lopen, het liefst met verhoogd toerental, door de auto in z’n vrij te zetten en het toerental met het gaspedaal omhoog te brengen.
– Start de auto met de lege accu en laat de hulpauto minimaal vijf minuten de lege accu laden.
– Zet bij beide auto’s achterruitverwarming en blower aan voordat je de startkabels verwijdert, zo voorkom je beschadiging van de elektronica in de auto.
– Het loshalen van de kabels gebeurt in exact omgekeerde volgorde van het aansluiten.
– Na het starten moet je in elk geval een halfuurtje gaan rijden, zodat de dynamo de accu kan opladen. Zet nu de achterruitverwarming en blower weer uit.
– In sommige gevallen, bij auto’s die alleen korte stukjes rijden of langdurig niet worden gebruikt, is het voor de laadtoestand én het behoud van de accu nodig om hem met een externe lader op te laden.

Kijk voor verdere informatie op http://www.anwb.nl